Krisznitro írta:
szkenner írta:
Sziasztok!
Idén májusban szeretnék tenni emelt informatika érettségit ( word/html+css+js/access/excel/programozás ) és az lenne a kérdésem,hogy konkrétan magukra az érettségi feladatokra hogyan tudnék felkészülni?
C# nyelvet tanultam eddig a suliban, de mivel az oktatási rendszer nem a legmegfelelőbb, én pedig nem annyira szerettem a c# nyelvet így kicsit hanyagoltam. ( C++ sokkal szebbnek tűnik nekem úgymond)
Na de a kérdésem a következő lenne,hogy ti mit ajánlanátok,hogyan készüljek fel a programozás részére, hogyan tudnám esetleg a legkönnyebben beolvastatni a fájlokat, majd azzal dolgozni tovább?
Válaszaitokat előre is köszönöm!
Helló!
Én emelt
szakmai infóztam, szintén C#-pal. Mivel rugalmasan kezeltem, hogy C#-t kell megtanulni, így viszonylag könnyű dolgom volt.
Az előzetes érettségi feladatok megoldásán kívül foglalkoztam még vele tovább a winformban (ez is már mostanában elvárás) és WPFben.
A fájlok beolvasására StreamReadert használtam, de (azt hiszem) a File.ReadAllLines() is megfelelő lehet rá.
C# példa:
using System;
using System.Collections.Generic;
using System.Linq;
using System.Text;
using System.IO;
namespace feladatnev
{
class Adat // Miért class? Mert már volt olyan feladat (ha jól emlékszem), ahol öröklődést is használni lehetett
{
public string nev { get; private set; }
public int kor { get; private set; }
public Adat(string sor)
{
string[] s = sor.Split(';');
// tegyük fel a beolvasandó fájl nevet és életkort tartalmaz
nev = s[0];
kor = int.Parse(s[1]);
}
}
class Program
{
static List<Adat> l = new List<Adat>();
static void Main(string[] args)
{
Beolvas("valami.txt");
Console.ReadKey();
}
static void Beolvas(string f)
{
try
{
using (StreamReader sr = new StreamReader(f, Encoding.UTF8))
{
sr.ReadLine(); // ha a szöveges fájl első sora nem egy adat, hanem például a fájl struktúrájára utal, akkor ezt "elengedjük"
while (!sr.EndOfStream)
{
l.Add(new Adat(sr.ReadLine()));
}
}
}
catch (Exception ex)
{
Console.WriteLine(ex.Message);
}
}
}
}
Illetve, ha az érettséginél a szoftverlista között találsz compilert C++hoz, szerintem azzal is megoldhatod (de nem vagyok benne biztos).
Ha esetleg valaki tud jobb megoldást, én is várom

.
Emelt infó érettségin se öröklődés,
se kivételkezelés, se form nem kell
Szerintem C#-al jobban jársz, főleg ha van tapasztalatod más nyelvből, viszont ha még csak most ülsz neki az egésznek, akkor nem feltétlen lesz időd felkészülni teljesen
Ha C#-ot választod, akkor fájlkezelésnél
FileStream,
StreamReader,
StreamWriter a legegyszerűbb fájlkezelésre, és mivel mindig több adat van egy sorban simán megoldható egy osztály + lista kombóval (A lista rendelkezik előre megadott függvényekkel, jobban jársz vele mint sima tömbökkel, KIVÉVE ha megvan adva a feladatban, hogy tömbökkel dolgozz)
Az osztály felépitése mindig kiderül a kontextusból, a lista meg a könnyebb kezelés miatt előnyös
Beolvasáskor én úgy olvastam be régen, hogy beolvastam 1 sort, aztán azt feldaraboltam és a feldarabolt részeket adtam értékül.
PéldaGyakorolásnak elég megcsinálni a lehető legtöbb feladatot az elmúlt évekből, viszont szerintem csak addig csináld a feladatokat, amig van minta, hogy hogy kell kinéznie mert a régi feladatok borzalmasan vannak megfogalmazva és lehet csak összekavarnak, ahol meg van minta ott egyből látod, hogy minek kell kijönnie. A legtöbb feladatnál a minta 1/1 úgy néz ki, ahogy a jó végeredmény, viszont van ahol csak random értékek vannak
Ha valamit nem jól csinálsz meg (pl nem jó a beolvasás) de a többi feladatot "fejben"(kódban) jól oldod meg, tehát
ha jó inputot kapna akkor jó outputot ad, akkor arra ugyanúgy adnak pontot.
Én 45/45 pontot irtam úgy, hogy teljesen megcsináltam mindent, ismerősöm meg 30+ pontot kapott úgy, hogy a beolvasás nem sikerült neki.